طول عمر ایمپلنت دندان را می توان بزرگترین و مهمترین ویژگی مثبت این نوع از جایگزینی دندان دانست. کسانی که به دنبال کارهای دندانپزشکی مخصوصا کارهایی که با جایگزینی دندان مرتبط است می روند، طول عمر پروتز دندانی که دریافت کرده اند یکی از دغدغه های اصلی آنهاست. زمانی که فرد یک یا تعداد بیشتری از دندان های خود را از دست داده و به دنبال راهی مناسب برای جایگزینی دندان از دست رفته خود می رود، بیش از هر چیزی به ماندگاری و طول عمر دندان جدید خود اهمیت می دهد.
ایمپلنت دندان به عنوان یکی از با دوام ترین و باکیفیت ترین راه های جایگزینی دندان ها شناخته می شود. مادام العمر بودن ایمپلنت دندان و کیفیت بالای آن نسبت به روش های دیگر جایگزینی سبب شده است که افراد بسیاری به استفاده از این روش ترغیب شوند. ایمپلنت دندان که عموما تحت عنوان کاشت دندان هم شناخته می شود یک روش جایگزینی دائمی برای دندان از دست رفته می باشد. به همین دلیل زمانی که از اصطلاح دائمی استفاده می کنیم، می توانیم با خیالی آسوده در مورد طول عمر ایمپلنت دندان خوش بین باشیم.
آیا ایمپلنت دندان مادام العمر است؟
بدون شک برای کسی خوشایند نیست که بخواهد بعد از هر بار غذا خوردن پروتزهای دندانی خود را خارج کرده و با دندان های خود مثل یک جسم خارجی برخورد کند. به همین دلیل مادام العمر بودن یک پروتز دندانی می تواند تا حد زیادی رضایت افراد را از یک دندان مصنوعی برآورده کند. ایمپلنت دندان در صورتی که به درستی تعبیه و مراقبت شود روشی مادام العمر بوده که فرد را برای همیشه از شر پروتزهای متحرک و آزار دهنده نجات می دهد.
عوامل موثر بر طول عمر ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان را تمامی افراد روشی دائمی و همیشگی برای جایگزینی دندان های از دست رفته می دانند. اما این همه ماجرا نیست. دندان کاشت شده مانند دندان طبیعی آسیب پذیر بوده و ممکن است با رعایت نکردن یکسری اصول کارایی خود را از دست دهد. در ادامه به تعدادی فاکتور که بر طول عمر ایمپلنت دندان موثر هستند، پرداخته می شود.
روش کاشت ایمپلنت دندان
ما می دانیم که دندان علاوه بر بخش خارجی، دارای یک ریشه مرتبط با استخوان فک می باشد. در دندان اصلی افراد این ریشه دقیقا مانند ریشه درخت عمل کرده و دندان را در درون لثه و استخوان فک، محکم می کند. زمانی که پزشک متخصص اقدام به تعبیه و کاشت ایمپلنت دندان می کند دقیقا به همین شکل عمل کرده و دندان را با ریشه ای محکم در استخوان فک ثابت می کند. جای ریشه دندان را در دندان ایمپلنتی یک فلز مستحکم از جنس تیتانیوم گرفته که استحکام این ریشه یکی از دلایل مهم در افزایش طول عمر ایمپلنت دندان می باشد. ایمپلنت دندان اندوستیل، ایمپلنت دندان ساب پریوستیل، ایمپلنت دندان زیگوماتیک، مینی ایمپلنت و ایمپلنت دندان فوری انواعی از ایمپلنت دندان بوده که طول عمر متفاوتی دارند و بادوام ترین آنها را ایمپلنت دندان پریوستیل تشکیل می دهد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع ایمپلنت دندان
استخوان فک و وضعیت کلی آن
استخوان فک و وضعیت کلی آن یکی از تاثیرگذارترین عوامل بر نتیجه نهایی و طول عمر ایمپلنت دندان می باشد. افراد پیش از اقدام به این کار لازم است با روش های مختلفی وضعیت استخوان فک را به کمک یک پزشک متخصص بررسی کرده و در صورت نیاز اقدام به پیوند استخوان گردد. چرا که پایه ایمپلنت در درون استخوان فک قرار می گیرد و در صورت نامناسب بودن وضعیت آن و یا تحلیل رفتن این استخوان به مرور زمان در اثر عوامل مختلفی نظیر پوکی استخوان، طول عمر ایمپلنت دندان به طور چشم گیری کاهش می یابد.
مراقبت های دهان و دندان
بسیاری از افراد به اشتباه تصور می کنند که دندان های ایمپلنتی به دلیل مصنوعی بودن به مراقبت خاصی نیاز ندارند. همین مساله سبب می شود که با عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، طول عمر ایمپلنت دندان به میزان زیادی کاهش یابد. به همان اندازه که دندان های طبیعی فرد نیاز به مراقبت دارند، ایمپلنت دندان نیز مواظبت و مراقبت می خواهد.
استعمال دخانیات
بر کسی پوشیده نیست که هر نوع دود و دمی که تحت عنوان دخانیات شناخته می شود، یکی از بزرگترین دشمن های سلامت دندان ها می باشد. دندان های ایمپلنت شده هم به اندازه دندان های طبیعی فرد در برابر دود سیگار و قلیان و دیگر موارد این چنینی حساس و آسیب پذیر می باشند. سیگار کشیدن می تواند باعث ایجاد اختلال در خونرسانی به قسمت های مختلف لثه شده و از این طریق طول عمر ایملنت دندان را کاهش دهد.
بیماری های خاص و مصرف داروهای آنها
برخی بیماری ها نظیر بیماری های خود ایمنی نیاز به مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی دارند. این داروها می توانند طول عمر ایمپلنت دندان را پایین بیاورند. از طرفی دیگر داروهای مرتبط با شیمی درمانی، پروتو درمانی و همچنین داروهایی که خون را رقیق می کنند نیز از جمله مواردی هستند که بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر منفی دارند. در کنار این موارد، بیماری های زمینه ای خاص نظیر دیابت، پوکی استخوان، خونریزی های مداوم و بیماری های قلبی از جمله مواردی هستند که به طور چشم گیری طول عمر ایمپلنت دندان را کاهش می دهند.
عادت های نادرست مانند دندان قروچه
ساییدن دندان ها در خواب که تحت عنوان دندان قروچه شناخته می شود، یک عادت نادرست است که می تواند سلامت هر نوع دندانی اعم از دندان طبیعی و دندان ایمپلنت شده را تحت تاثیر قرار دهد. این عادت ناصحیح با وارد کردن فشار مضاعف بر دندان ها، ریشه دندان را سست کرده و طول عمر ایمپلنت دندان را کم می کند.
عوامل موثر بر افزایش طول عمر ایمپلنت دندان
افزایش طول عمر ایمپلنت دندان برای هر فردی که اقدام به انجام این کار کرده است یک دغدغه مهم به شمار می آید. بسیاری از کسانی که برای ایمپلنت یک یا تعدادی از دندان های خود به پزشک مراجعه می کنند یکی از مهمترین سوال هایی که می پرسند مربوط به راهکارها و عوامل موثر بر طول عمر ایمپلنت دندان است که در بخش قبل به مواردی که تاثیر منفی داشته و باید از آنها اجتناب گردد اشاره کردیم و در این بخش به عوامل موثر بر افزایش طول عمر آن می پردازیم. تعدادی از مواردی که می توانند طول عمر دندان ایمپلنت شده را افزایش دهند شامل موارد زیر می باشند.
- انجام ایمپلنت دندان توسط یک پزشک با تجربه، متخصص و حاذق؛
- مراقبت های بهداشتی صحیح به شکل حداقل دو بار مسواک زدن در روز و نخ دندان کشیدن صحیح و اصولی؛
- رعایت پرهیز غذایی شامل عدم مصرف غذاهای اسیدی و شیرین؛
- کنترل استرس به کمک روش هایی نظیر مدیتیشن و مراقبه برای کاهش عادت های نادرستی مانند دندان قروچه؛
- استفاده از محافظ های مخصوص در زمان دندان قروچه؛
- عدم جویدن خوراکی های سفت تا مدت مشخص شده توسط پزشک پس از انجام ایمپلنت دندان؛
- کاهش یا ترک کامل سیگار و دیگر دخانیات؛
- ورزش کردن برای افزایش خونرسانی به لثه ها؛
- کنترل بیماری های زمینه های مانند دیابت، بیماری های خود ایمنی و نارسایی های قلبی؛
افزایش طول عمر ایمپلنت دندان پس از یک پروسه طولانی، پر درد و پر هزینه ایمپلنت دندان، بزرگترین کمکی است که یک فرد می تواند به سلامت دهان و دندان خود داشته باشد. دوری کردن از عواملی که می توانند طول عمر ایمپلنت دندان را کاهش داده، در نهایت می توانند دندان های سالم و طبیعی را به افراد هدیه دهند.