ایمپلنت دندان و نگرانی هایی که گاها با متقاضیان این کار در زمینه ابتلا به سرطان همراه است، یکی از آن مسائل حاشیه ای است که در این حوزه وجود دارد. ایمپلنت دندان یکی از موثرترین و بهترین راه ها برای پر کردن جای خالی دندان یا دندان هایی است که به هر دلیلی از بین رفته و جای خالی آنها به شدت به چشم می آید. شاید همین موثر بودن و تاپ بودن این روش سبب شده است که حواشی بسیاری را به همراه داشته باشد که یکی از جنجالی ترین این حواشی، ارتباط دادن سرطان دهان با ایمپلنت دندان می باشد. بر همین اساس بنا داریم در این مقاله با نظری موشکافانه به این حاشیه که آیا ایمپلنت دندان باعث سرطان میشود پرداخته و تمامی جوانب آن را بررسی کنیم.
خطرات ایمپلنت دندان
به طور کلی هر گونه فعالیت پزشکی و تخصصی را که در نظر بگیریم ممکن است دارای خطراتی باشد. اما زمانی انجام یک کار توجیه پذیر است که مزایای آن کار در مقایسه با خطرات آن بسیار پر رنگ بوده و به راحتی بتوان از آن خطرات چشم پوشی کرد. صد البته که در مورد خطرات ایمپلنت دندان و خطرات هر نوع کار دیگری بلاخص فعالیت های مرتبط با سلامتی افراد می بایست تک تک این خطرات با دقت کامل مورد بررسی و کنترل قرار گیرند. از آنجایی که به شما قول داده ایم به صورت کاملا موشکافانه مساله ایمپلنت دندان و سرطان را بررسی کنیم، در اینجا به خطراتی که ممکن است با انجام ایمپلنت دندان متوجه سلامت فرد گردد را مورد بررسی قرار می دهیم. تعدادی از مهمترین این خطرات عبارتند از:
- عفونت
- کاهش حجم لثه
- شل شدن ایمپلنت دندان
- آسیب عصبی یا بافتی
- مشکلات سینوسی
- سوراخ شدن بافت اطراف
تمامی این خطرات و عوارضی که ممکن است در اثر ایمپلنت دندان به وجود بیایند، با کیفیت ایمپلنت کار گذاشته شده و همچنین تبحر و تخصص پزشک مربوطه در ارتباط هستند. متخصصین ما در کلینیک پرستیژ این اطمینان خاطر را به شما می دهند که احتمال هر یک از این عوارض و خطرات ناشی از ایمپلنت نامناسب دندان را به نزدیک به صفر برسانند. بنابراین جهت کاهش هر چه بیشتر خطرات ناشی از ایمپلنت دندان بهترین راهکار انتخاب یک مرکز حرفه ای و معتبر با کادر تماما متخصص می باشد تا شما را از این خطرات مصون بدارد. اما همان گونه که مشاهده می کنید حتی اگر هر یک از این عوارض و خطرات هم برای فردی پس از ایمپلنت دندان رخ بدهد هیچ ارتباطی با سرطان دهان و هر سرطان مرتبط با آن نداشته و به هیچ شکلی نمی توان ایمپلنت دندان را با سرطان مرتبط دانست.
ارتباط بین ایمپلنت دندان و سرطان
سرطان دهان به سرطانی اطلاق می شود که می تواند بخش های مختلف دهان از لب ها گرفته تا زبان، کف دهان، سقف دهان و لثه ها را درگیر کند. سرطان دهان مانند هر سرطان دیگری چنانچه به موقع تشخیص داده نشده و درمان آن شروع نشود می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. یکی از نگرانی هایی که ممکن است ذهن کاندیدهای ایمپلنت دندان را درگیر کند، مساله ارتباط ایمپلنت دندان با این نوع از سرطان می باشد.
همان گونه پیش از این اشاره شد تاکنون هیچ گونه شواهد قطعی برای ارتباط بین سرطان دهان و ایمپلنت دندان به دست نیامده است. اما همین نگرانی هایی که وجود دارد محققین را بر آن داشته که در این زمینه بررسی هایی انجام دهند. نتیجه این بررسی ها نیز هیچ گونه ارتباط معناداری را در بین سرطان دهان و ایمپلنت دندان نشان نمی دهند.
البته باید به این نکته توجه داشت که برخی ریسک هایی که در زمان انجام ایمپلنت دندان وجود دارند می توانند به نوعی شانس ابتلا به سرطان را در افرادی که زمینه ژنتیکی این بیماری را دارند، افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- التهاب مزمن در بافت های اطراف محل ایمپلنت دندان؛
- رعایت نکردن صحیح و اصولی بهداشت دهان و دندان پس از پروسه ایمپلنت دندان؛
- مصرف دخانیات و الکل که خود یکی از دلایل شکست پروسه ایمپلنت دندان هستند؛
- داشتن زمینه ژنتیکی در فرد؛
همان گونه که مشاهده می کنید هر یک از این عوامل خود می توانند حتی بدون انجام ایمپلنت دندان نیز ریسک ابتلا به سرطان نوع دهان را بالا ببرند. بنابراین بر اساس این فاکتورها نمی توان روش ایده آلی مانند ایمپلنت دندان را نادیده گرفت.
آیا التهاب لثه بعد از ایمپلنت دندان همان سرطان دهان است؟
التهاب لثه در برخی از بیمارانی که روش ایمپلنت دندان را برای جایگزین کردن دندان از دست رفته خود انتخاب می کنند، دیده می شود. اگرچه بروز التهاب لثه در بین افراد ایمپلنت کرده نادر است، اما گاهی بر اساس دلایلی مانند وضعیت جسمانی زمینه ای بیمار، خطاهای پزشکی و همچنین عدم رعایت اصول ایمنی و نکات بهداشتی بعد از ایمپلنت دندان، ممکن است رخ دهد. زمانی که یک فرد در زمان بعد از انجام ایمپلنت دندان دچار التهاب لثه می شود، لثه وی در ابتدا نرم و پنبه ای شده و سپس ممکن است سفت و نکروزه شود و حتی تا بخش استخوان فک را نیز درگیر کند. اگر چه در چنین شرایطی اقدامات دندانپزشکی سریعی باید برای بیمار صورت گیرد، اما بروز چنین مشکلی نباید به هیچ وجه با سرطان دهان اشتباه گرفته شود. در سرطان دهان که بخش های مختلفی از دهان را درگیر می کند، سلول های این بخش سرطانی شده و هیچ ارتباطی با لثه ملتهب شده ندارد.
انجام ایمپلنت دندان بعد از درمان سرطان
بسیاری از افرادی که موفق به شکست بیماری سرطان شده اند، ممکن است به دلایل مختلفی از جمله قرار گرفتن در معرض داروهای قوی و پرتو درمانی های طولانی مدت، سلامت یک یا تعدادی از دندان های خود را از دست بدهند. یکی از مهمترین سوال هایی که ممکن است برای این افراد پیش بیاید این است که آیا آنها امکان انجام ایمپلنت دندان را دارند یا نه. واقعیت این است که پروسه درمان و بهبودی در بیماری سرطان به خودی خود نمی تواند محدودیتی برای انجام ایمپلنت دندان ایجاد کند، اما مساله ای که در این پروسه می تواند مشکل آفرین باشد، درمان به وسیله پرتو یا پروتودرمانی می باشد. بنابراین در پاسخ به این مساله می توان گفت که هر چه قسمتی از بدن که در معرض پرتو درمانی قرار گرفته است از بخش دهان دور باشد، شانس انجام ایمپلنت دندان برای فردی که بیماری سرطان را پشت سر گذاشته است، بیشتر می شود.
با وجود حاشیه ها و شایعات گاها بی پایه و اساسی که در مورد ایمپلنت دندان وجود دارد، این روش تاکنون موثرترین روش برای جایگزینی دندان از دست رفته شناخته می شود. یکی از مسائلی گه درگیری ذهنی را در این کار به وجود آورده است، احتمال وجود ارتباط بین ایمپلنت دندان و سرطان دهان می باشد. با وجودی که پژوهشگران تحقیقاتی را در این زمینه انجام داده اند خوشبختانه هیچ ارتباط معناداری بین انجام ایمپلنت دندان و سرطان های مرتبط با دهان مشاهده نشده است. تنها نکته مهم در این زمینه اهمیت انتخاب مرکزی نظیر کلینیک پرستیژ است که وجه تمایز آن با دیگر مراکز، توجه به تمامی جنبه هایی است که می توانند مستقیما و غیر مستقیم بر پروسه ایمپلنت دندان و ایجاد شرایطی که ممکن است ایجاد سرطان را تحریک کند، نظارت و کنترل داشته باشند.