ایمپلنت دندان را چه در کسانی که تجربه این کار را داشته و چه کسانی که تاکنون هیچ دندانی را ایمپلنت نکرده اند، دائمی ترین روش برای داشتن یک دندان جدای از دندان طبیعی خود فرد می دانند. بر کسی پوشیده نیست که بهترین و مناسب ترین دندانی که یک فرد می تواند داشته باشد، دندان طبیعی خود او می باشد. اما گاهی همه افراد انقدر خوش شانس نیستند که بتوانند برای تمامی عمر، دندان های طبیعی خود را داشته باشند. به همین دلیل به روش های دیگری نظیر روکش کردن و یا ایمپلنت دندان روی می آورند. اگر از افرادی که ایمپلنت دندان را انتخاب می کنند، سوال شود که چرا این روش را انتخاب کرده اند بدون معطلی پاسخ خواهند داد، زیرا این روش یک روش دائمی برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته می باشد. بدون شک در این مساله هم شبهه ای وجود ندارد و هم پیش از آنکه بخواهیم به عمر مفید ایمپلنت دندان بپردازیم لازم است مروری بر ماهیت ایمپلنت دندان داشته باشیم.
ایمپلنت دندان چیست و چرا استفاده می شود؟
زمانی که دندان یک فرد دچار مشکل می شود، به دندانپزشک مراجعه کرده و دندانپزشک چندین راه جلوی پای وی قرار می دهد. اولین و مهمترین راهی که در یک دندان مشکل دار توسط دندانپزشک بررسی می شود، امکان عصب کشی و ترمیم دندان می باشد. در گام بعدی دندانپزشک پیشنهاد روکش کردن دندان را به فرد می دهد. پس از این موارد و به عنوان آخرین راه حل، گاهی لازم است دندان کاملا خارج شده و راهی برای ترمیم آن وجود ندارد. در این حالت ایمپلنت دندان به کمک فرد می آید تا لازم نباشد برای تمام عمر جای خالی دندان را تحمل کرده و هم از نظر کارایی و هم از نظر زیبایی دچار مشکل گردد. از ایمپلنت دندان فقط و فقط با هدف پر کردن جای خالی دندان استفاده می گردد. به این معنی که برعکس روش های دیگر نظیر کامپوزیت و لمینیت که گاهی جنبه زیبایی داشته و فرد نیاز چندانی به آنها ندارد، ایمپلنت دندان در حالت های نیاز و ضرورت استفاده می گردد.
متوسط عمر ایمپلنت دندان
در پروسه تحلیل و بررسی عمر و دوام ایمپلنت دندان، به موارد جالبی دست پیدا می کنیم. در وهله اول باید بدانیم که ایمپلنت دندان به صورت کاشت بوده و دندان قرار داده شده برای فرد به طور کامل در استخوان فک، فیکس می شود. بر همین اساس میزان مقاومت و استحکام آن با درصد بسیار بالایی مشابه دندان طبیعی و واقعی خود فرد می باشد. از سویی دیگر بخش های مختلف ایمپلنت دندان از مواد اولیه درجه یکی ساخته می شوند که توانایی ماندگاری مادام العمر را داشته باشند. بر همین اساس پژوهش های مختلف نشان داده است، اگر ایمپلنت دندان به شکلی صحیح و اصولی صورت گرفته و توسط پزشک حرفه ای و متخصص انجام شود، روشی مادام العمر بوده و تا پایان عمر فرد همراه وی می ماند.
عوامل تاثیر گذار بر دوام ایمپلنت دندان
موفقیت در انجام ایمپلنت دندان مانند هر عمل جراحی دیگری به عوامل مختلفی بستگی دارد. ایمپلنت دندان یک جراحی معمولی نبوده و لازم است با دقت و بررسی های مختلف و همه جانبه صورت گیرد. چرا که عوامل مختلفی می توانند دوام ایمپلنت دندان را تحت تاثیر قرار دهند. تمامی این عوامل پیش از انجام جراحی ایمپلنت دندان می بایست به صورت یک به یک بررسی گردند. در ادامه به بررسی تعدادی از مهمترین عواملی که دوام ایمپلنت دندان را تحت تاثیر قرار داده، می پردازیم.
- مراقبت های قبل و بعد از ایمپلنت دندان
زمانی که فردی برای مشاوره قبل از انجام ایمپلنت دندان مراجعه می کند، مهمترین مساله ای که باید از آن اطلاع پیدا کند، مراقبت های قبل و بعد از این عمل می باشد. انجام صحیح این مراقبت ها تاثیر حیاتی و اثربخشی بر نتیجه نهایی کار دارند. به طور مثال زمانی که پزشک به بیمار تاکید می کند که تا چند روز پس از انجام ایمپلنت دندان، جهت حفظ دوام آن از خوردن غذاهای سفت خودداری کند، نه تنها دوام ایمپلنت دندان در زمان حال بلکه دوام آن تا پایان عمر فرد را در نظر می گیرد.
- مصرف الکل و استعمال دخانیات
تقریبا در تمامی پژوهش هایی که مرتبط با افزایش دوام ایمپلنت دندان می باشند، به نقش منفی مصرف الکل و استعمال دخانیات در چند ماه اول پس از ایمپلنت دندان تاکید شده است. این تاثیرگذاری به حدی است که پژوهشگران معتقدند میزان شکست ایمپلنت دندان در افراد سیگاری بیش از دو برابر افراد معمولی می باشد.
- تراکم استخوان فک
فیکسچر یا پایه فلزی ایمپلنت دندان که نقش ریشه دندان را ایفا می کند، در درون استخوان فک قرار داده می شود. اکنون تصور کنید این استخوان تراکم پایینی داشته و نمی تواند این پایه را به خوبی در درون خود حفظ و نگهداری کند. بدون شک نتیجه این امر چیزی جز شل شدن و پایین آمدن شدید دوام ایمپلنت دندان نمی باشد.
- عادت های مضر
انسان برده عادت های خود است و گاهی این عادت ها به قدری تکرار می شوند که بدون هیچ فکری انجام شده و ممکن است عواقب جدی و جبران ناپذیری داشته باشند. در ارتباط با دوام ایمپلنت دندان، این عادت ها شامل مواردی نظیر دندان قروچه، باز کرده گره با دندان، شکستن اشیاء سفت با دندان و غیره می باشد. این عادت ها می توانند به شدت دوام ایمپلنت دندان را کاهش دهند.
- مصرف داروهای خاص
شاید تعجب کنید اگر بدانید مصرف برخی داروهای خاص می توانند دوام ایمپلنت دندان را به طرز چشم گیری کاهش دهند. این داروها عموما شامل داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، رقیق کننده های خون و داروهای مرتبط با شیمی درمانی و پرتو درمانی می باشند.
- سن بیمار
سن بیمار می تواند مستقیما بر سلامت بخش های مختلف بدن اعم از استخوان ها، لثه، ماهیچه ها و عروق خونی دهان تاثیر داشته و در نتیجه بر دوام ایمپلنت دندان نیز تاثیرگذار باشند.
دوام ایمپلنت دندان یک دغدغه اساسی و صحیح برای کسانی است که در پروسه ایمپلنت دندان هستند. از آنجایی که ایمپلنت دندان معمولا جزء خدمات با هزینه نسبتا بالا می باشد، بسیار اهمیت دارد که این کار توسط فرد متخصص و حرفه ای صورت گیرد تا هم نتیجه کار ایده آل و مطلوب باشد و هم افراد از نظر مالی ضربه نبینند. همکاران ما در کلینیک پرستیژ تمام سعی خود را به کار می گیرند که با اطلاع از آخرین متد روز دنیا در زمینه ایمپلنت دندان، دندان هایی با دوام و زیبا در اختیار متقاضیان قرار دهند.