ساعات کاری: شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 19

تهران، کامرانیه شمالی، پلاک 21

02122830353 - 02122283634

خانه | کامپوزیت | چرا کامپوزیت دندان میریزد؟

چرا کامپوزیت دندان میریزد
تصویر نویسنده

این مقاله به قلم دکتر فرزاد علاقمندان نوشته شده است. خوشحال می شویم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

آشنایی با دکتر

چرا کامپوزیت دندان میریزد؟

چرا کامپوزیت دندان می‌ریزد؟ این سوالی است که بهتر است پاسخ آن را به طور کامل و دقیق بدانید تا اگر کامپوزیت انجام داده‌اید، به خوبی از آن مراقبت کنید تا نیاز به هزینه اضافی ترمیم یا تعویض نداشته باشید.

طول عمر باندینگ کامپوزیت بین 3 تا 10 سال است و تا حد زیادی به سلامت دهان و دندان شما بستگی دارد. علاوه‌بر این برخی عوامل هستند که باید آن‌ها را بشناسیم تا از تاثیر آن‌ها روی کامپوزیت مثل شکستگی، افتادن یا شل شدن جلوگیری کنیم.

البته آسیب دیدن کامپوزیت طبیعی نیست و به ندرت اتفاق می‌افتد. اگر شما هم با این سوال مواجه هستید که چرا کامپوزیت دندان می‌ریزد؟ در این مقاله از دندانپزشکی پرستیژ با اصلی‌ترین دلایل بروز این مشکل آشنا خواهیم شد.

دلایل افتادن کامپوزیت دندان

پوسیدگی دندان در زیر لایه کامپوزیت، عفونت لثه، فشار بیش از حد روی کامپوزیت، کیفیت رزین مورد استفاده و تجربه و مهارت دندانپزشک از عوامل مهمی هستند که باعث می‌شوند کامپوزیت از دندان جدا شود، بشکند و یا شل شده و به ترمیم یا حتی تعویض آن نیاز پیدا کنید.

افتادن کامپوزیت دندان به دلیل پوسیدگی دندان

یکی از علل افتادن کامپوزیت دندان، پوسیدگی دندان زیر کامپوزیت ونیر است. پس از اینکه کامپوزیت انجام دادید، بسیار مهم است که بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید.

مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن مرتب، جرم و پلاک را در لبه‌های کامپوزیت افزایش می‌دهد و باعث پوسیدگی دندان در زیر آن می‌شود. وقتی دندان دچار پوسیدگی می‌شود، ارتباط بین مینای دندان و کامپوزیت ضعیف شده و گاهی کاملا از بین می‌رود.

این وضعیت می‌تواند منجر به ریزش و افتادن کامپوزیت از سطح دندان شود. برای تشخیص مشکلات دندانی، معاینه دقیق توسط دندانپزشک ضروری است. در صورت شدت پوسیدگی و خرابی دندان‌ها، استفاده از تاج دندان به جای کامپوزیت توصیه می‌شود.

در مقایسه با کامپوزیت، تاج دندان قوی‌تر و بادوام‌تر است که دیگر نگران افتادن یا شل شدن آن نخواهید بود. هماهنگی رنگ تاج دندان با سایر کامپوزیت ونیرها برای همرنگ بودن دندان‌ها مهم است.

افتادن کامپوزیت دندان به دلیل عفونت لثه

عفونت لثه که در انگلیسی به آن (Periodontal Disease) می‌گویند، یکی دیگر از دلایل اصلی افتادن کامپوزیت دندان است. عفونت لثه باعث التهاب و تورم در لثه می‌شود که ممکن است روی ونیرهای کامپوزیت فشار ایجاد کند و موجب افتادن آن شود.

لثه ممکن است بر اثر دلایل مختلف مانند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، تجمع باکتری و پلاک یا مصرف مداوم سیگار و قلیان دچار عفونت شود.

ریختن کامپوزیت دندان بر اثر ضربه و فشار

گاهی اوقات پس از انجام کامپوزیت فعالیت‌های سنگین ورزشی یا سانحه و تصادف ممکن است باعث ایجاد فشار بیش از حد بر روی کامپوزیت دندان شود و در نتیجه، باعث ریختن یا شل شدن آن شود.

همچنین، خوردن خوراکی‌های سفت و عادت به دندان قروچه کردن نیز می‌تواند به این مشکل منجر شود.

بنابراین، پس از انجام کامپوزیت، به مراقبت ویژه‌تری نیاز دارید و باید به رژیم غذایی و فعالیت‌های خود دقت کنید. مثلا هنگام انجام فعالیت‌های ورزشی از محافظ‌های دندانی استفاده کنید تا کامپوزیت‌های شما در برابر خطرات محافظت شوند.

مصرف برخی مواد غذایی

مصرف برخی مواد غذایی می‌تواند منجر به افتادن یا آسیب دیدن کامپوزیت دندان شود.

چای و قهوه از مواد غذایی هستند که مصرف زیاد آن‌ها باعث زرد شدن و کاهش عمر کامپوزیت دندان‌های جلو می‌شود. این موضوع اثر منفی بر جلوه و طول عمر کامپوزیت شما خواهد داشت.

مواد غذایی اسیدی و شیرین نیز می‌توانند به کامپوزیت دندان آسیب زده و موجب کاهش عمر آن شوند.

چرا کامپوزیت دندان میریزد

تاثیر اندازه پرشدگی دندان

اگر اندازه ترمیم و پرشدگی دندان شما بزرگ باشد، کامپوزیتی که روی آن قرار می‌گیرد، بیشتر امکان آسیب دارد و ممکن است طول عمر آن کاهش پیدا کند.

به همین دلیل حفره‌های عمیق دندانی را با آمالگام دندانی پُر کرده و سپس از کامپوزیت دندانی برای زیبایی و سفیدی ظاهر دندان‌ها استفاده می‌کنند.

کیفیت پایین رزین کامپوزیت

استفاده از مواد و چسب‌های بی‌کیفیت در فرآیند کامپوزیت دندان عواقب ناخوشایندی دارد. یکی از مهم‌ترین این عواقب، عدم ایجاد پیوند قوی بین کامپوزیت و دندان است.

این مشکل به مرور زمان و حتی با اعمال فشارهای کم، باعث جدا شدن روکش کامپوزیت از دندان می‌شود. همچنین میکروب‌ها به فضای میان دندان و کامپوزیت نفوذ کرده و موجب التهاب و افزایش حساسیت می‌شوند.

در نهایت نیز کامپوزیت به طور کامل جدا می‌شود و به ترمیم و صرف هزینه اضافی منجر می‌شود.

بهترین راه برای جلوگیری از این مشکل، انتخاب یک کلینیک دندانپزشکی معتبر و با سابقه است. کلینیک‌های معتبر و شناخته‌شده از مواد با کیفیت استفاده می‌کنند. در این صورت، کامپوزیت دندان می‌تواند تا حدود ۱۰ سال با زیبایی و کیفیت اولیه باقی بماند.

اهمیت تجربه دندانپزشک در کاشت ونیر کامپوزیت

تجربه و مهارت دندانپزشک در کاشت ونیر کامپوزیت برای موفقیت این درمان بسیار مهم است. تکنیک‌هایی وجود دارد که دندانپزشک با تسلط بر آن‌ها، می‌تواند ارتباط محکم بین کامپوزیت و مینای دندان ایجاد کند.

برای جلوگیری از مشکلاتی مانند شکستگی، ترکخوردگی، ریختن و افتادن کامپوزیت، قرارگیری درست ونیر کامپوزیت روی دندان بسیار مهم است. به همین دلیل، توصیه می‌شود که این درمان فقط به دندانپزشک با تجربه و ماهر سپرده شود تا در آینده مشکلی ایجاد نشود.

اگر کامپوزیت دندان افتاد، چکار کنم؟

اگر کامپوزیت دندان افتاد، بهترین راهکار این است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن به دندانپزشک مراجعه کنید. حال اگر بین افتادن کامپوزیت و مراجعه به دندانپزشک فاصله‌ای زمانی وجود داشت، می‌توانید با رعایت نکات زیر، شرایط را به بهترین نحو مدیریت کنید.

  • با شستشوی دهان و دندان خود با محلول آب و نمک، از ایجاد عفونت جلوگیری کنید.
  • از تلاش برای چسباندن کامپوزیت به دندان خودداری کنید و آن را تا زمان مراجعه به دندانپزشک از دهان خارج کنید.
  • برای تسکین درد یا ناراحتی می‌توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
  • در صورتی که آسپرین مصرف می‌کنید، بهتر است برای جلوگیری از خونریزی، مصرف آن را تا قبل از مراجعه به دندانپزشک قطع کنید.
  • اگر پس از افتادن کامپوزیت، احساس ورم لثه داشتید، از کمپرس سرد استفاده کنید.

برای درمان افتادن کامپوزیت دندان، ترمیم بهتر است یا تعویض؟

اگرچه در اغلب موارد، مشکل افتادن کامپوزیت دندان با ترمیم قابل حل است، اما در واقع دندانپزشک با بررسی وضعیت دندان و لثه بیمار، تصمیم می‌گیرد که از کدام روش درمانی استفاده کند.

در صورت نیاز به ترمیم، ابتدا یک عکس رادیوگرافی (اشعه ایکس) گرفته می‌شود؛ سپس دندانپزشک متخصص، سطح و اطراف دندان را تمیز می‌کند تا رزین کامپوزیت را به شکل مناسب دندان شما فرم دهد.

توصیه می‌شود ترمیم کامپوزیت افتاده دندان را نزد همان دندانپزشکی انجام دهید که کامپوزیت را برای شما قرار داده است. در این صورت، کامپوزیت ترمیمی از نظر فرم، رنگ و شکل با سایر کامپوزیت‌های دندان هماهنگ خواهد بود و به ایجاد طرح لبخند زیبای شما کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *