ساعات کاری: شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 الی 19

تهران، کامرانیه شمالی، پلاک 21

02122830353 - 02122283634

خانه | کامپوزیت | عوارض برداشتن کامپوزیت دندان

عوارض برداشتن کامپوزیت دندان
تصویر نویسنده

این مقاله به قلم دکتر فرزاد علاقمندان نوشته شده است. خوشحال می شویم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

آشنایی با دکتر

عوارض برداشتن کامپوزیت دندان

عوارض برداشتن کامپوزیت دندان موضوعی است که باید به خوبی از آن آگاه باشید تا بتوانید در صورت نیاز مراقبت لازم را از دندان خود داشته باشید. گاهی کامپوزیت در اثر ضربه می‌شکند و شما نیاز فوری به ترمیم یا جایگزینی آن پیدا می‌کنید و گاهی نیز داوطلبانه به دلایلی مثل کدر شدن رنگ کامپوزیت، به دنبال برداشتن کامپوزیت دندان هستید.

برداشتن کامپوزیت به طور کلی عمل بی‌خطری است اما ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. از جمله سوالاتی که مطرح می‌شود، عوارض برداشتن کامپوزیت دندان و البته هزینه برداشتن کامپوزیت دندان است. در این مطلب از کلینیک دندانپزشکی پرستیژ به این پرسش‌ها پاسخ خواهیم داد تا شما با آگاهی کامل در این خصوص تصمیم‌گیری کنید.

دلایل برداشتن کامپوزیت دندان

برداشتن کامپوزیت دندان یک روش رایج در دندانپزشکی است و خطری برای سلامت فرد ندارد. گاهی اوقات، افراد به دلایل زیر نیازمند برداشتن کامپوزیت هستند.

  • آسیب‌هایی مانند ضربه خوردن به دندان یا جویدن غذاهای سفت می‌توانند باعث شکستگی یا ترک خوردن کامپوزیت شوند. در چنین مواردی، لازم است کامپوزیت آسیب‌دیده برداشته شده و سپس ترمیم یا جایگزین شود.
  • کامپوزیت‌ها با گذشت زمان ممکن است به دلیل مصرف کافئین، سیگار و عدم رعایت بهداشت، لکه‌دار شوند یا رنگ آن‌ها تغییر کند. اگر این تغییر رنگ با روش‌هایی مانند جرم‌گیری و سفید کردن دندان‌ها قابل رفع نباشد، لازم است کامپوزیت برداشته و با یک کامپوزیت جدید جایگزین شود.
  • اگر فرد پس از نصب کامپوزیت دندان دچار مشکلاتی مانند خرابی و پوسیدگی دندان یا سایر مشکلات دندانی شود، برای درمان لازم است که کامپوزیت از روی دندان برداشته شود.
  • در برخی موارد، ممکن است بین لثه و کامپوزیت فاصله‌ای ایجاد شود که این فضا به محل تجمع باکتری‌ها تبدیل شده و در نتیجه منجر به التهاب لثه شود. در این شرایط، برای رفع التهاب و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، برداشتن کامپوزیت ضروری است.

عوارض برداشتن کامپوزیت دندان

از دست دادن دندان، پوسیدگی دندان، فرسایش مینای باقی مانده، دردهای تیز ناگهانی و افزایش حساسیت از عوارض برداشتن کامپوزیت دندان است. در صورت برداشتن کامپوزیت دندان، بهتر است بلافاصله کامپوزیت قبلی را با کامپوزیت جدید یا گزینه‌های دیگری مانند باندینگ یا تاج جایگزین کنید تا کمتر درگیر عوارض برداشتن کامپوزیت شوید.

در صورتی که بلافاصله کامپوزیت قبلی با کامپوزیت جدید یا باندینگ و یا تاج جایگزین کنید، عوارضی به وجود نخواهد آمد. تا زمانی که جایگزین جدید شما آماده شود، مدتی زمان می‌برد. در این فاصله بهتر است از ونیر موقتی استفاده کنید تا آسیب بیشتری ایجاد نشود.

اگر می‌خواهید پس از برداشتن کامپوزیت‌ها، بدون استفاده از ونیر موقتی از گزینه دیگری استفاده کنید، دندان‌هایتان در معرض خطرات زیادی مانند موارد زیر قرار خواهند داشت:

  • ترک خوردگی
  • لب پر شدن
  • تغییر رنگ
  • ایجاد فرورفتگی
  • لبه‌های تیز

عوارض برداشتن کامپوزیت دندان

روش‌های برداشتن کامپوزیت دندان

دندانپزشک شما می‌تواند از چهار روش برای برداشتن کامپوزیت استفاده کند. این روش‌ها را بشناسیم.

  • دیسکهای کاغذ سنباده: سطح زبر دیسک سنباده، کامپوزیت را از روی دندان برداشته و آن را پولیش می‌کند. این دیسک‌ها منعطف هستند و می‌توان به راحتی تمام سطوح دندان را سمباده کشید. این روش ظاهر براقی روی دندان ایجاد می‌کند.
  • دریل کاربیدی: این دریل‌های پرسرعت، دندان‌ها را پولیش می‌کنند. اگر دندانپزشک با دریل کاربیدی فشار ملایمی به دندان وارد کند، کامپوزیت سریع‌تر از استفاده از کاغذ سنباده برداشته خواهد شد. اما دریل کاربیدی منعطف نیست، بنابراین ممکن است قسمت‌هایی از کامپوزیت روی دندان‌هایتان باقی بماند که با کمک کاغذ سنباده برداشته خواهد شد.
  • ایر ابریژن (Air-abrasion): فناوری ایر ابریژن در تمام کلینیک‌ها و مطب‌های دندانپزشکی در دسترس نیست. در این روش دندانپزشک به وسیله ابزار کوچکی، ذرات آلومینیوم اکسید را روی دندان‌های کامپوزیت‌شده می‌پاشد. معمولا از دستگاه ایر ابریژن برای از بین بردن پوسیدگی دندان در مراحل اولیه استفاده می‌شود؛ اما برای برداشتن کامپوزیت نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • میکرو اچر (Micro-etcher): میکرو اچر وسیله‌ای نازل‌دار برای سندبلاست (سابپاشی) است. نازل آن مانند دیسک سنباده نیست و سطح زیادی از دندان را پوشش نمی‌دهد، بنابراین برای برداشتن تعداد زیادی کامپوزیت خیلی کم مورد استفاده قرار می‌گیرد. اکثر دندانپزشکان از این وسله در پایان کار استفاده می‌کنند.
  • لیزر: روش بهتر برای مراجعه‌کننده و دندانپزشک استفاده از لیزر است؛ چرا که دندانپزشک می‌تواند به راحتی و در عرض چند دقیقه، کامپوزیت را از روی دندان بردارد.

روش کار با لیزر به این صورت است که آب موجود در سیمان کامپوزیت هیدرولیزه می‌شود تا سطح چسبنده (چسب رزین) جدا شده و در نهایت کامپوزیت به راحتی جدا می‌شود.

پیشنهاد ویژه: علت تغییر رنگ لمینت دندان

هزینه برداشتن کامپوزیت دندان

هزینه برداشتن کامپوزیت دندان به عواملی مانند تعداد دندان‌ها، نوع کامپوزیت، دلیل برداشتن کامپوزیت مثل پوسیدگی دندان یا عفونت لثه، نوع دندان(دندان‌های جلو، نیش یا عقب)، روش برداشتن کامپوزیت مثل لیزر، دریل و غیره، مهارت و تجربه دندانپزشک و موقعیت جغرافیایی کلینیک بستگی دارد.

همچنین باید توجه داشته باشید که ممکن است بیمه، کامپوزیت دندان را پوشش ندهد و لازم باشد کل هزینه را خودتان پرداخت کنید. توصیه می‌شود قبل از درمان، از پزشک خود درباره هزینه سؤال کنید تا از هرگونه غافلگیری جلوگیری شود.

جایگزین‌های مناسب برای کامپوزیت دندان

هنگامی که دندانپزشک برای اولین بار کامپوزیت را روی دندان‌های شما نصب می‌کند، لایه نازکی از مینای دندان را برای همیشه می‌تراشد. به این معنی که باید از دندان‌های خود محافظت کنید و هرگز آنها را بدون روکش رها نکنید. در ادامه با برخی از جایگزین‌های مناسب برای کامپوزیت‌های قدیمی و آسیب‌دیده آشنا می‌شویم.

کامپوزیت جدید

بدیهی است که می‌توان از کامپوزیت جدید به جای کامپوزیت قدیمی استفاده کرد. با این حال، این موضوع به تجربه شخصی شما بستگی دارد. اگر کامپوزیت را دوست نداشتید یا مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان برایتان ایجاد کرده، احتمالا گزینه مناسبی نیست. باید توجه داشت که ونیرها انواع مختلفی دارند و ممکن است متوجه شوید که جنس‌های دیگر آن جایگزین‌های بهتری هستند.

باندینگ

یکی از جایگزین‌هایی که بسیار به کامپوزیت ونیر شباهت دارد، باندینگ است. در این روش از مواد مشابهی استفاده می‌شود و دندانپزشک آن را روی دندان شکل می‌دهد. باندینگ نازک‌تر است و می‌تواند روی تمام سطوح دندان قرار گیرد. بنابراین، اگر دندانتان دچار ترک‌خوردگی است که تا پشت آن ادامه دارد، باندینگ برای شما بهتر از ونیر عمل خواهد کرد.

تاج دندان

تاج دندان کلاهکی مصنوعی برای بازسازی است که دندان را به طور کامل پوشش می‌دهد. با انتخاب این روش، نه تنها کارکرد دندان حفظ می‌شود بلکه مشکلات زیبایی آن نیز برطرف خواهد شد. در بیشتر موارد، دندانپزشکان تاج را جایگزین کامپوزیت ونیر نمی‌کنند، مگر اینکه دندان آسیبی دیده باشد؛ مثلا در زیر کامپوزیتی که کمی از دندان جدا شده، پوسیدگی ایجاد شده باشد. با این حال، در صورتی که قسمتی از دندان طبیعی خود را از دست داده باشید، تاج دندان گزینه مناسبی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *